Μενού Κλείσιμο

Καρκίνος Των Όρχεων – Ο Σιωπηλός Κίνδυνος

Ο καρκίνος μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος: πνεύμονες, στομάχι, αναπαραγωγικά όργανα και πολλά άλλα μέρη. Μια κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες είναι ο καρκίνος των όρχεων. Πρόκειται για καρκίνο που εμφανίζεται στους ανδρικούς γεννητικούς αδένες στο όσχεο. Οι όρχεις παράγουν και αποθηκεύουν τα σπερματοζωάρια, ενώ παράγουν ανδρικές ορμόνες.

Το Epimedium Macun είναι ένα φυτό που φύεται στα βουνά της Κίνας και της Κορέας. Το φυτό χρησιμοποιείται ως αντιγηραντικός και αντιρυτιδικός παράγοντας. Προλαμβάνει επίσης τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, την άνοια και την οστεοπόρωση.

Το Epimedium Macun χρησιμοποιείται για πάνω από 2.000 χρόνια λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του, όπως αντιγηραντικές και αντιρυτιδικές ιδιότητες. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει μελετηθεί ενδελεχέστερα από επιστήμονες για τον προσδιορισμό των συστατικών που το καθιστούν αποτελεσματικό έναντι αυτών των ασθενειών.

Το κύριο δραστικό συστατικό του Epimedium Macun ονομάζεται βερβερίνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Περιέχει επίσης άλλα ενεργά συστατικά όπως το ουρσολικό οξύ που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Η βιομηχανία τροφίμων ωθεί στην αγορά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Αυτό έχει προκαλέσει μείωση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων που τρώμε.

Φαίνεται ότι δύσκολα παίρνουμε τη διατροφή που χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας διατροφή λόγω όλων των επεξεργασμένων τροφίμων. Για να το καταπολεμήσουμε αυτό, είναι απαραίτητο να τρώμε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως καθώς και να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη θερμιδική μας πρόσληψη.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν περισσότερο από το μισό από αυτό που καταναλώνουν οι Έλληνες καθημερινά. Η βιομηχανία τροφίμων ωθεί αυτά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά στην αγορά χωρίς να το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι. Αυτό προκαλεί μείωση της θρεπτικής αξίας αυτού που τρώτε σε καθημερινή βάση.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι επίσης γνωστός ως όγκος των γεννητικών κυττάρων και είναι δύο ειδών – σεμίνωμα ή μη σεμίνωμα. Περίπου το 40% του καρκίνου των όρχεων είναι τύπου σεμίνωμα και οι υπόλοιποι χωρίζονται σε τέσσερις υποτύπους: χοριοκαρκίνωμα, τεράτωμα, εμβρυϊκό καρκίνωμα και όγκοι του κροσσοσάκου. Ο καρκίνος μπορεί επίσης μερικές φορές να είναι συνδυασμός και των δύο καρκίνων και ονομάζεται μικτοί όγκοι γεννητικών κυττάρων.

Ο καρκίνος των όρχεων επικρατεί σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 15 και 35 ετών και είναι συχνότερος στους λευκούς άνδρες από ό,τι στους Ασιάτες και τους μαύρους. Τα ακριβή αίτια είναι ακόμη άγνωστα, αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο των όρχεων. Η υπανάπτυξη των όρχεων, το σύνδρομο Klinefelter όπου ο άνδρας παρουσιάζει στειρότητα, μικρούς όρχεις, διεύρυνση του μαστού και μικρότερες ανδρικές ορμόνες και όσοι είχαν καρκίνο των όρχεων είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη καρκίνου στον άλλο όρχι στα 25 χρόνια μετά την προσβολή.

Δεν Υπάρχει Τίποτα Που Μπορεί Να Γίνει Για Την Πρόληψη Του Καρκίνου Των Όρχεων

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η έγκαιρη ανίχνευσή του. Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι ένα εξαιρετικό μέσο για τη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων- είναι πάντα καλύτερο να εξετάζονται οι όρχεις αμέσως μετά το μπάνιο, καθώς τότε ο σάκος του όσχεου είναι χαλαρός. Οι όρχεις πρέπει να τυλίγονται μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα για τυχόν ενδείξεις εξογκωμάτων.

Εκτός από ένα εξόγκωμα, το πρήξιμο στους όρχεις ή κάποιες αλλαγές στην αίσθηση του όρχεως αποτελούν συμπτώματα για καρκίνο των όρχεων. Η συσσώρευση υγρού στο όσχεο ή ο πόνος στο όσχεο θεωρούνται επίσης συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων. Παρόλο που αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν άλλες καταστάσεις, είναι πάντα καλύτερο να ζητάτε από έναν γιατρό να αξιολογήσει την κατάσταση. Ο καρκίνος των όρχεων μπορεί επίσης να διαγνωστεί μέσω υπερηχογραφήματος του όσχεου ή βιοψίας. Μόλις εντοπιστεί ο καρκίνος των όρχεων, η θεραπεία παρέχεται ανάλογα με την έκταση της πάθησης.

Ανάλογα με το αν ο καρκίνος των όρχεων είναι σεμίνωμα ή μη σεμίνωμα, καθώς και με το στάδιό του, καθορίζεται η θεραπεία του. Όλες οι θεραπείες περιλαμβάνουν την αφαίρεση του προσβεβλημένου όρχεως. Ωστόσο, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και τη σεξουαλικότητα, αυτό πρέπει να συζητηθεί με την οικογένεια. Με την αφαίρεση ενός όρχεως, ο άλλος όρχις είναι ικανός να παράγει σπέρμα και στύση, ώστε να είναι δυνατή η τεκνοποίηση.

Μπορείτε να επιτύχετε ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα επισκεπτόμενοι ένα σπα υγείας στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Μια επίσκεψη σε ένα σπα υγείας σας προσφέρει όχι μόνο την ευκαιρία να λάβετε θεραπεία, αλλά και σας βοηθά να νιώσετε καλύτερα με πολλούς τρόπους.

Οι άνθρωποι που πηγαίνουν για αυτήν την υπηρεσία αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και βελτιώνουν επίσης τη διάθεσή τους. Επίσης, παίρνουν λίγο χρόνο από την πολυάσχολη ζωή τους, κάτι που τους βοηθά να χαλαρώσουν και να επαναφορτιστούν για την επόμενη μέρα.

Σχετικά Με Την Ακτινοβολία

Ωστόσο, κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία επηρεάζουν επίσης την παραγωγή σπέρματος και την εκσπερμάτιση. Επομένως, η θεραπεία θα πρέπει να συζητηθεί πριν από την προσαρμογή της. Στα μη σεμινώματα, αφαιρούνται επίσης οι λεμφαδένες για να διαπιστωθεί η έκταση της εξάπλωσης του όγκου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο στα σεμινώματα, καθώς οι αξονικές τομογραφίες παρέχουν επαρκείς πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ο εγκέφαλός μας είναι ενεργός, πρέπει να είμαστε σε συνεχή κατάσταση εστίασης. Αλλά τη νύχτα, όταν ο εγκέφαλός μας ασχολείται λιγότερο και είμαστε πιο χαλαροί, τα εγκεφαλικά μας κύματα επιβραδύνονται σε επίπεδα σχεδόν REM. Φυσικά αποκοιμόμαστε μέσα σε 20 λεπτά από το κλείσιμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ επειδή είναι πολύ απασχολημένοι ή έχουν πάρα πολλά στο μυαλό τους. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο από την ημέρα σας για ξεκούραση και χαλάρωση, ώστε το μυαλό σας να μπορεί να κοιμάται το ίδιο καλά όπως εσείς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καρκίνος Των Όρχεων

Η ακτινοβολία είναι προτιμότερη για τα σεμινώματα και όχι για τα μη σεμινώματα, καθώς δεν είναι ευαίσθητα στην ακτινοβολία. Κατά τη χορήγηση ακτινοβολίας, ο υπόλοιπος όρχις συνήθως θωρακίζεται για να μην φτάσει η ακτινοβολία σε αυτόν, καθώς αυτό μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητά του να παράγει σπέρμα. Αν και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μπορεί να μειωθεί μετά την ακτινοβολία, επανέρχεται στο φυσιολογικό σε λίγα χρόνια από τη θεραπεία.

Η χημειοθεραπεία χορηγείται μετά τη χειρουργική επέμβαση μέσω ενέσεων ή από το στόμα για να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να υπάρχουν στο σώμα. Όποια και αν είναι η θεραπεία που προσαρμόζεται, είναι απαραίτητο να γίνονται εξετάσεις παρακολούθησης, διότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα επανεμφάνισης ενός δεύτερου όγκου. Υπάρχουν διαφορετικές ρουτίνες ελέγχου παρακολούθησης που πρέπει να προσαρμοστούν- όλα εξαρτώνται από την περίπτωση.