Μενού Κλείσιμο

6 Τρόποι Που Οι Σόγια Βελτιώνει Την Κατάσταση Σας

Η σόγια, και τα περισσότερα προϊόντα με βάση τη σόγια, είναι θρεπτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Η σόγια είναι η μόνη φυτική τροφή που έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας, καθιστώντας την πλήρη πρωτεΐνη. Τα τρόφιμα σόγιας δεν έχουν χοληστερόλη και τα περισσότερα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η σόγια έχει επίσης πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικές ενώσεις (όπως οι ισοφλαβόνες) που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης σόγιας και 30-50 χιλιοστόγραμμα ισοφλαβονών μπορεί να βελτιώσει και να προστατεύσει την υγεία σας. Αυτό είναι το ισοδύναμο 1-2 μερίδες τροφών σόγιας την ημέρα. Εδώ είναι μια λίστα των ιδιοτήτων σόγιας και πώς μπορούν να σας επηρεάσουν θετικά.

  1. Η πρωτεΐνη και οι ισοφλαβόνες της σόγιας μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη και μειώνουν την πήξη του αίματος (θρόμβωση), γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
  2. Η πρωτεΐνη και οι ισοφλαβόνες της σόγιας παρέχουν αντιοξειδωτικά, μειώνουν την πλάκα αποφράξεως της αρτηρίας, βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση και προάγουν υγιή αιμοφόρα αγγεία, προστατεύοντας το σώμα από βλάβες από ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών) καρδιακές παθήσεις και υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση).
  3. Η διαλυτή ίνα της σόγιας προστατεύει το σώμα από πολλούς καρκίνους που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού. Ενώ οι ισοφλαβόνες του μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από πολλούς καρκίνους που σχετίζονται με ορμόνες, όπως μαστού, ενδομητρίου (καρκίνου του μαστού) και καρκίνου του προστάτη.
  4. Η πρωτεΐνη της σόγιας ενισχύει την ικανότητα του σώματος να συγκρατεί και να απορροφά καλύτερα το ασβέστιο στα οστά. Ενώ οι ισοφλαβόνες της επιβραδύνουν την οστική απώλεια και αναστέλλουν τη διάσπαση των οστών, η οποία βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  5. Οι ισοφλαβόνες σόγιας βοηθούν το σώμα να ρυθμίζει το οιστρογόνο όταν αυτή η ορμόνη μειώνεται ή μεταβάλλεται, πράγμα που βοηθά στην ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης και PMS.
  6. Η πρωτεΐνη και οι διαλυτές ίνες της σόγιας βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και της διήθησης των νεφρών, γεγονός που βοηθά στον έλεγχο των διαβητικών συνθηκών και της νεφροπάθειας.

Αφήστε μια απάντηση